Saturday 29 December 2012

Alleenwonen met een relatie: hoe zit het met de AOW?

De regels voor gepensioneerden die alleen wonen, maar hebben een relatie, per regio verschillen, blijkt uit onderzoek van Plus Magazine. Een kantoor van de SVB zal zo nu en blijven allemaal samen, de andere is 'tandenborstels tellen', maar onzin.7
Alle Wonen in een relatie: hoe zit het met de AOW?Laten we beginnen met het goede nieuws. Wie heeft een vraag over zijn of haar pensioen en bel een van de negen regionale kantoren van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), een simpel telefoontje en snel krijgt iemand aan de lijn. Een verademing. En sommige onderwerpen die u iemand om mee te praten die voldoende gekwalificeerd, volgens onze steekproef. Een andere leuke feature: de vraag 'Door Wanneer krijg ik AOW als ik op 28 mei, 65 jaar? "Antwoord al onze medewerkers. Een instinker, want deze regel is gewijzigd op 1 april. Sindsdien kreeg op de leeftijd van 65 door een sobere AOW niet vanaf de eerste dag van de maand waarin ze geboren zijn, maar van hun verjaardag.
Logeren of samenwonenOp andere punten gaat het mis. Vorig jaar bracht de VARA programma 'De Ombudsman' alle aandacht aan de dubbelzinnige informatie die de SVB eenzame gepensioneerden geeft met een nieuwe relatie. Die niet verbeterd. Er zijn nu drie miljoen oude gepensioneerden. Ongeveer een derde van hen zijn single. Zij ontvangen een relatief hoger pensioen dan 'maken'. Maar als je een paar? De SVB voert een 'gemeenschappelijke huishouding' doorslaggevend. Met andere woorden: gepensioneerde echtparen met hun eigen huis, dat meer dan de helft van de week bij elkaar 'blijven', kan worden beschouwd als samenwonend. Dat betekent dat circa € 300 minder per maand pensioen. Per persoon.
Klikken burenOntvang AOW, je hebt een plicht veranderingen (zoals samenwonen) aan de SVB melden. Heeft u een gezamenlijke huishouding als je elkaar alleen in het weekend? De enige die kan geven stellig over, de SVB. Dit lichaam met meer dan 3.000 medewerkers is verantwoordelijk voor de uitvoering van de AOW. We noemen de regionale kantoren met twee vragen (zie kaders). Wat blijkt? De regels voor samenwonen en rapportage een relatie per regio verschillen.
Bijvoorbeeld, een gepensioneerde vrouw die een man en leren samen elk weekend boodschappen doen en koken, in Breda, Nijmegen en Roermond stelt de SVB. Zelfs als we aan toevoegen dat haar vriend niet zal slapen. Het heeft waarschijnlijk geen effect op de AOW, het personeel zeggen, maar ze willen weten. "We hebben soms tips van buren te krijgen," horen we in Breda. "Dan wil je misschien iets in ons bestand." Buren met dergelijke tips kunnen vormen op het rapporteren van fraude gedownload van de website van SVB.
SVB Groningen is anders met deze situatie. "Alleen wanneer er sprake is van een serieuze relatie, die meer dan de helft van de tijd samen doorbrachten, we willen weten." En SVB Rotterdam maakt bekend: "Een nieuwe relatie rapport Ons systeem biedt zelfs niet de mogelijkheid om die vast te leggen?".
Tandenborstel TellersToen hem werd gevraagd over een gepensioneerde man die twee dagen per week een vriend verbleven, een vergelijkbaar patroon zichtbaar. Vijf bureaus zeggen slechts drie tot vier avonden per week heb je iets te melden hebben. Vier kantoren meer wilt weten en aan te bevelen ook dat twee nachten te melden. Degenen die leren versturen vormen die de SVB de ins en outs wil weten. "Laten we dan eens kijken naar de feiten", zei regionaal kantoor Breda. In een dergelijk onderzoek, de SVB sinds begin dit jaar vergaande bevoegdheden. De controleurs moeten passeren onaangekondigde huisbezoeken, ook als er geen vermoeden van fraude. Wie niet meewerkt, kan worden afgetrokken van de uitkering.


Kunnen we samen eten?Ouderen Federale ANBO is woedend en zegt dat de overheid met duidelijke, objectieve criteria zijn voor part-time bij elkaar moet komen, in plaats van de gevreesde 'tandenborstel counters' meer bevoegdheden. ANBO-directeur Liane den Haan: "... Nu hoef je niet weet hoeveel tijd je samen kunt besteden Of u kunt samen eten of langs een caravan kunt kopen zonder dat uw pensioen Inderdaad, de SVB weet zelf niet" ANBO pleit voor de gemeentelijke administratie als uitgangspunt. "Samenwonen doen in een huis. Living apart of latten doe je in verschillende huizen."
De SVB laten weten niet aan de verschillende reacties schrikken in het monster. "Het concept van samenwonen is strikt niet bepaald door de wetgever", zegt Erry Stoove, voorzitter van de Raad van Bestuur. Dat een werknemer eerder iets te zeggen dan de andere beveelt, vind Stoove niet 'fout'. "Men kan gebaseerd zijn op de huidige regels een beetje meer voorzichtig met een oordeel dan de andere.".
Duidelijke regelsWat de SVB, is het de taak van de wetgever om meer duidelijkheid. De administratie besteedde jaar geleden een rapport waarin werd opgeroepen tot meer duidelijkheid. "Helaas, het verslag van de toenmalige secretaris opzij." Voor gepensioneerden met een nieuwe relatie blijft zo onzeker. Stoove: "We hebben echt een geval per geval en door de brede concepten moeten we ook zoveel vragen Dit kost tijd, maar het is onze taak en we doen het met een gerust geweten..."


View the original article here

No comments:

Post a Comment