Monday 19 November 2012

Zag je dat? Veel extra's bij digitale tv

Digitale televisie is het maken van een enorme vooruitgang. Tweederde van de huishoudens in ons land in 2010 werd verbonden met een digitaal TV-signaal. Het aantal digitale televisie - vaak met een groot scherm - is sterk gestegen. Door de manier waarop het signaal wordt verzonden, is er veel meer informatie dan in de "oude" analoge televisie. Niet alleen kunt u meer kanalen, de tv biedt ook handige extra's.
U kunt op het scherm bijvoorbeeld een elektronische tv-gids lezende programma's terugkijken via de dienst Uitzendinggemist en luisteren naar radiozenders. Het aantal kanalen is veel groter dan analoge tv. Bovendien zijn de beeld-en geluidskwaliteit met digitale televisie zeer goed.
Kabel, antenne of satellietDe meest bekende manier om digitale tv via de kabel te ontvangen. Dit is DVB-C (Digital Video Broadcasting-kabel) genoemd. Voor kabel-tv, hebt u een kabel verbinding thuis. U kunt ook digitale TV zenders (DVB-T), satelliet (DVB-S) en via een internet (IP-TV). Voor internet-tv, moet u een verbinding met een telefoon-of glasvezelnetwerk.
Helaas kun je niet altijd kiezen voor de vorm of de provider die je wilt. Allereerst is er de beschikbaarheid. Niet overal dergelijk glasvezelnetwerk in de grond. En u kiest voor kabel-tv, dan kun je niet kiezen uit meerdere aanbieders. De enige vorm van digitale tv die overal wordt ontvangen, een satelliet-tv. Op de meeste plaatsen in Nederland is ook terrestrische televisie te kijken. Omdat DVB-S en DVB-T tv-signalen worden overgedragen via de lucht, kunt u ook op andere plaatsen dan het huis TV kijken, bijvoorbeeld op de camping of op de boot.
Welke kanalen moeten we nemen?Zenders worden aangeboden in pakketten. Het standaard pakket bevat de meest populaire kanalen, zoals de Nederlandse publieke omroepen en commerciële omroepen. Voor een extra vergoeding kunt u uitbreiden met een film of sportkanalen. Bij digitale televisie via de kabel en IPTV krijg je automatisch toegang tot tientallen kanalen, waaronder de publieke omroepen in andere landen, zoals de BBC en ZDF. Voor terrestrische televisie is het standaard aanbod kleiner. De hoeveelheid kanalen die u kunt ontvangen satelliet is enorm. Dit zijn voornamelijk commerciële zenders uit de hele wereld, is het aantal publieke zenders die u kunt ontvangen vrij beperkt.

Wat heb je nodig?Voor elke variant van digitale tv moet je extra apparatuur aan televisiekijken. Om te beginnen de TV ten minste een scart-aansluiting, maar een HDMI-aansluiting is tegenwoordig de standaard. Daarnaast heb je een decoder nodig, omdat het inkomende digitale signaal moet worden omgezet voordat de TV kan het aan. Deze box wordt ook wel een set-top box, ontvanger of ontvanger genoemd. Vaak kunt het gratis krijgen bij de digitale tv-pakket of voor een kleine vergoeding in bruikleen.
Vervelend is dat voor elke TV in huis een aparte decoder, die je moet extra betalen moet. Het is mogelijk om "extra" apparatuur zonder een decoder analoge televisie kijken, maar je mist de extra digitale tv. De digitale televisie signaal van de kabel en internet-tv kun je gewoon doorgeven aan meerdere binnenunits met behulp van een coaxiale kabel.
Voor digitale terrestrische televisie met een aparte antenne van de aanbieder. Het voordeel is dat u niet afhankelijk bent van kabels. Het nadeel is dat deze werkwijze soms storingsgevoelig. Met satelliet-tv, gebruikt u een satellietschotel en een decoder voor het ontvangen van. De opzet van een gerecht is niet altijd gemakkelijk.
Ingebouwde ontvangerVeel plasma, LCD en LED TV's uitgerust met een ingebouwde ontvanger, ook wel tuner. Deze tuner is een aparte decoder overbodig. Dit bespaart niet alleen geld, maar ook een extra afstandsbediening, en het biedt een beter beeld. Het nadeel is dat je niet kunt tv kijken tijdens een programma op een ander kanaal op te nemen. Er zijn moest twee tuners. Ingebouwde decoders voor het overige vrijwel alleen geschikt voor kabel-of internet-tv. Naast de decoder heb je ook een smartcard van de TV-aanbieder nodig: deze bevat de abonnementsgegevens.
Wat moet dat kosten?De meeste kanalen voor het minste geld per maand krijg je een satelliet-tv. Nou, je extra betalen bij de eerste aankoop van een satelliet-pakket. Ook interessant zijn de betaalbare alles-in-eenpakketten: internet, telefoon en televisie bij een aanbieder
View the original article here

No comments:

Post a Comment